Blog “Autonomie en creativiteit als redders van de nieuwe samenleving”

12. nov, 2017

”Ik doe dit voor mijn leidinggevende“, “Dit kan alleen maar op deze manier worden ingevoerd in het administratiesysteem”, “De inspectie vraagt nu eenmaal om deze gegevens”, “Dit moeten we ook veranderen, want onze concurrent doet dit ook”, “Ik heb dit ook altijd zo gedaan, dus zo moet het”, “Zo werkt dat, want het is wetenschappelijk bewezen.”

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe het velen zal vergaan in hun dagelijks werk, maar ook in hun gekaderde privéleven. Voor mensen betekent dit een zeker “houvast”, maar deze prikkelrijke tijd vraagt om andere vaardigheden. Ik denk hierbij aan flexibiliteit, een onderzoekende houding, kritisch denkvermogen en eigenaarschap (onder andere het durven nemen van eigen verantwoordelijkheid). 

Voor velen zal dit niet nieuw zijn, maar hoe doorbreken we bekende en vertrouwde patronen? Dat is voor veel mensen die ik dagelijks ontmoet een behoorlijke uitdaging. Opmerkingen als: “Je moet je mindset veranderen”, of: “Leg dat eens niet steeds buiten jezelf”, wijst hen telkens op dat zij iets niet goed zouden doen. Overigens: Ik zeg dit ook regelmatig tegen anderen en tegen mezelf, in de veronderstelling dat het aanzet tot “omdenken”. Neurowetenschappers kunnen dit ongetwijfeld veel beter uitleggen dan ik, maar patronen in ons leven ontstaan denk ik door hoe we met gebeurtenissen zijn om gegaan (ook in gedachten, oordelen en gevoelens daarbij). Hoe we ze als het ware een plek hebben gegeven in ons brein. Als we opnieuw in een soortgelijke situatie komen, hebben we de neiging om terug te grijpen naar onze vertrouwde reactie daarbij.

Wat hebben we dan volgens mij nodig om uit deze patronen te komen? Als eerste stap is er de (innerlijke) bereidheid nodig om echt te veranderen, om dingen anders te willen doen. Soms hebben mensen hier hulp bij nodig uit hun omgeving, want waarom zou je zomaar uit je comfortzone stappen? Met andere woorden: Er is een doel, drive of missie nodig om aan een verandering te werken. Stel jezelf, zo mogelijk met mensen uit je omgeving, dit doel en help elkaar in het proces van de voortgang. Veranderingen kosten tijd. Een tweede stap is het afstand leren nemen van waar je op dat moment inzit, het leren bekijken van het grote geheel. Waarom gebeurt er wat er gebeurt? Wat zijn oorzaak en gevolg/ actie en reactie? Wat zijn eigen aannames en wat zegt de ander echt of wat bedoelt de ander echt? Wat je waarneemt is vaak oppervlakkig. De diepere lagen zijn onzichtbaar (soms wel voelbaar, maar met een hoop ruis op de interpretatielijn).

Door deze 2 stappen toe te passen worden we denk ik milder in ons oordeel en reageren we ook meer weloverwogen. We vragen meer door en zullen om de stappen uit te kunnen voeren meer tijd moeten vrijmaken voor dit proces (in ons zelf). Een dagelijkse wandeling, meditatie of goed gesprek met iemand die je helpt spiegelen, maar ook schilderen, tekenen of schrijven kunnen wellicht helpen om ruimte te geven aan je eigen creatief proces. Door op deze manier aan jezelf te werken, werk je naar mijn idee tevens aan een betere wereld om je heen. Jij kunt een positief verschil maken door niet direct te oordelen over anderen, door niet direct je mening te geven over dat wat je hoort of ziet, door niet voor enige waarheid aan te nemen van nieuws”feiten”. Er speelt zich een hele wereld af achter die feiten. Belangen, machtspelletjes en interpretaties spelen dikwijls een rol. Ik zie dit niet als iets om bang voor te zijn, maar als iets waar we van kunnen leren. Als iets wat wij anders kunnen doen en als iets dat we zeker mee zouden moeten geven aan de nieuwe generaties om van te leren. Er ontstaat ruimte door het inzetten van onze creatieve vermogens. Er komt meer autonomie voor onszelf en anderen door niet direct terug te schieten in oude (vertrouwde) patronen die gestoeld zijn op oude systemen, onderzoeken of ervaringen. Systemen en afspraken die beklemmend zijn voor ons creatieve groeiproces kunnen we langzaam loslaten als we zelf aan zet durven zijn. Op die manier kunnen we ons niet meer verschuilen achter iets of iemand. We bouwen zelf, met onze directe omgeving, elke dag opnieuw aan een betere wereld voor elkaar. We bouwen aan een nieuwe samenleving voor toekomstige generaties. Ga je mee op zelfonderzoek?

TH december 2017